Win een fietstas met 'koop minder afval'!

Kies voor niet of minimaal verpakte producten!

Op 20 oktober 2012 lanceren de provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor afvalinzameling en -verwerking de campagne ‘koop minder afval’. De campagne moet consumenten aanzetten om tijdens het winkelen bewust te kiezen voor producten met weinig of geen verpakkingsafval.

Acteurs Nico Sturm en Ben Segers geven alvast – In het West-Vlaams – de aanzet. De twee originele filmpjes in ‘Wat Als’ stijl worden viraal gelanceerd en ook in de West-Vlaamse bioscopen vertoond.

Negen weken lang (tot 20 december 2012) kan iedereen op de website www.koopminderafval.be terecht om zijn eigen kennis te testen met een online game of een bruikbare tip achter te laten. Wekelijks geven we enkele hippe fietstassen weg.

In de online game krijgt men een boodschappenlijstje van 10 producten. Tijdens een rit met de winkelkar door de winkel, worden er van elk product twee alternatieven getoond, één met veel verpakkingsafval en één met weinig verpakkingsafval. Opzet is om zo snel mogelijk de 10 producten met zo weinig mogelijk verpakkingsafval te kiezen.

Daarnaast willen we ook weten hoe mensen afval voorkomen. Niet alleen tijdens het winkelen, maar ook bij het klussen, poetsen,  tuinieren, … tips kunnen op de website achtergelaten worden. Bruikbare tips worden nadien opgenomen in een brochure rond afvalpreventie.

De campagne is ook terug te vinden op facebook waar men terecht kan voor meer nieuwtjes, foto’s, … maar ook voor weggevertjes! Liken is de boodschap!

 

Met afvalarm winkelen win je eigenlijk altijd!

Elke Vlaming zet gemiddeld meer dan een halve ton afval op straat. Een groot deel daarvan bestaat uit verpakkingen. Door een beetje kritischer boodschappen te doen, kan je het verpakkingsafval flink doen dalen. En dat is nodig.

Minder (verpakkings)afval betekent minder verbranding en minder storten. Waar mogelijk wordt recyclage nagestreefd, maar toch is ook dit niet helemaal onschuldig. Want vergeet niet dat ook daarbij nog altijd milieuhinder ontstaat en heel wat energie verbruikt wordt (alleen al voor het noodzakelijke transport van de selectieve inzameling).

Maar niet enkel het milieu, ook de portemonnee heeft baat bij afvalarm winkelen. Wie bewust afvalarm winkelt kan makkelijk tot 30% op zijn kasticket besparen. Wie trouwens zijn winkelkarretje volgens de macht van de gewoonte volstouwt met oververpakte goederen, moet eenmaal thuis zo’n 70 % van het aangekochte gewicht aan verpakkingsafval weggooien.

 

Afvalarm winkelen: zo doe je het! 

Kies voor of gebruik geconcentreerde producten, grootverpakkingen (i.p.v. individueel verpakt), navulbare verpakkingen (wasmiddelen, zeep, …), herlaadbare batterijen, herbruikbare luiers, (brood)dozen en drinkbussen, flessen met statiegeld, de aankoop van verse producten, los fruit en groenten, het gebruik van boodschappenlijstje, … (meer tips op www.koopminderafval.be), …

 

Surf naar www.koopminderafval.be voor meer informatie. Benieuwd of je nu al ‘afvalarm winkelt’? Speel dan zeker de game.