Vlaco vzw op de Floraliën

Vlaco vzw doet kringlooptuinen groeien.

De duurzame kringlooptuinen van Vlaco kan je bezichtigen op het binnenplein van het Kina-huis aan het Sint-Pietersplein. Elke dag worden daar gratis workshops en demonstraties gegeven aan de bezoekers. Thuiscomposteren, kippen houden en bodemverbetering geven al hun geheimen prijs en je krijgt inspiratie om van je keukenrestjes lekker iets lekkers te maken. Je maakt ook kennis met Vlaco-compost. Deze vind je in alle tuinen langs het Floraliënparcours.

Vlaco organiseert tijdens de Floraliën 4 Kringloopdagen voor haar vrijwilligers. Zo'n 700 Vlaamse vrijwilligers die zich inzetten voor de biologische kringloop worden tijdens deze 4 dagen verder bijgeschoold. Met deze kennis kunnen ze tijdens hun eigen activiteiten in hun gemeente aan de slag.

Vlaco draagt bij aan de professionele dagen, georganiseerd door Floraliën. Zowel voor de sectordag, de Greentrack-dag als het seminarie voor groendiensten zorgen wij voor duurzame informatie en tips om de biologische kringloop toe te passen in een professionele omgeving.

 

Kringlopen is het einde en daar begint het mee!

Steeds meer tuiniers zijn op zoek naar duurzame technieken of groene oplossingen voor de tuin. Misschien hoor jij daar ook bij? Dan hecht jij belang aan biodiversiteit, zelf groenten en fruit kweken, maar wil je ook tijd hebben om te genieten van het groen. Vlaco zal je daarbij helpen.

Wij hebben een aantal tuintips waarmee je de tuin zelf aan het werk zet. Dat klinkt interessant, nietwaar? Die tuintips noemen we kringlooptechnieken. De naam zegt het zelf al, je past die technieken toe waardoor de kringloop in je tuin actief wordt. Door de kringloop te sluiten heb jij minder werk. Waarom? Wel, het sluiten van de tuinkringloop heeft als gevolg dat je een gezonde tuinbodem krijgt, dat je minder moet wieden, dat je niet meer hoeft te spitten, dat je nauwelijks hoeft te snoeien, sneller klaar bent met grasmaaien, ... en zo kunnen we nog even doorgaan.

10 dagen lang kan je bij ons alle kringlooptechnieken komen bekijken en in je vingers krijgen. Het Vlaco-tuincomplex groeit op het binnenplein van het Kina-huis aan het Sint-Pietersplein. Juist, dit deel van de Floraliën is gratis te bezoeken! Wij vinden het zo belangrijk dat de tuinkringloop gesloten wordt, dat we graag iedereen de kans geven om de technieken te leren.
Of je nu een enorme tuin hebt, of een balkon, je kan altijd de biologische kringloop sluiten. En zoals gezegd, Vlaco zal je daarbij helpen.

 

Het Vlaco-tuinencomplex is niet complex

We nemen dit jaar ons motto 'elke tuin kan een kringlooptuin zijn' erg letterlijk en bouwen voor jou (en mét jou) vier verschillende tuinconcepten uit. In de moderne tuindoen we wild met strakke lijnen en duurzaam, geschroeid hout. In de landelijke tuin trekken we een wand op waarin we alle mogelijke tuinresten, van bladeren over takken tot zelfs bakstenen, verwerken. Onze kippen krijgen een thuis in een originele kippenren en we integreren een sprankelend waterelement. Kruiden, planten, leifruit en romantisch houten vlechtwerk zie je in onze klassieke tuin.
De vierde Vlaco-tuin zal bij de start van de Floraliën nog kaal zijn, als een blanco boek waarvan de bladen doorheen de loop van de Floraliën beschreven worden... al nieuwsgierig?

 

We leiden je om de tuin

Vlaco richt tijdens de 10 dagen de vierde krinlooptuin live in. Tijdens workshops en demonstraties ontstaan de nodige kringloopelementen die stuk voor stuk een functie hebben in de tuin. We nodigen je uit om samen met ons aan de slag te gaan en deze lege tuin stap voor stap om te toveren tot een creatieve kringloopoase. Duurzame plantvakken, vlechtwerken, compostbakken,... dag na dag komt de tuin tot leven.
Dus deze tuin groeit letterlijk door de bezoekers!
De workshops en demonstraties worden gegeven door de beste deskundigen uit de tuinwereld. Dus je kan hen alle tuinvragen stellen waarmee je zit. Ze zullen gratis duurzaam advies geven, dan kan jij met een groen hart naar je tuin.

Vlaco organiseert op 25, 28, 29 april en 1 mei workshops over thuiscomposteren, kippen houden en snoeihout verwerken. Inschrijven kan via onze website www.vlaco.be vanaf 1 maart.

 

We maken er (g)een potje van

De tuinen van de Floraliën zijn meestal tijdelijk. Om de planten en de aangelegde 'tuinbodem' te beschermen doen de Floraliën beroep op Vlaco-compost. Vroeger gebruikte men turf tussen de planten maar sinds de editie van 2010 kiest de Floraliën voor duurzame Vlaco-compost. 140 ton compost bedekt en beschermt de tuinbodems tegen de weersinvloeden in april.
Het is namelijk wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat Vlaco-compost als mulchlaag erosie tot 25% vermindert. Regen neemt altijd gronddeeltjes mee maar compost zorgt ervoor dat deze gronddeeltjes beter blijven liggen en minder gemakkelijk wegspoelen. Dat is een belangrijke eigenschap voor de landbouw maar ook voor je (moes-)tuin.
We zijn er trots op dat de Floraliën voor onze Vlaco-compost kiest. De Vlaamse composteringen doen dan ook hun best om elke dag opnieuw een kwaliteitsvol product op de markt te brengen. Met Vlaco-compost ben je zeker van een gezonde (moes-)tuinbodem.

Floraliën bespaart 81 ton CO2 door Vlaco-compost te gebruiken. Dat is evenveel als 35 gezinnen die hun auto een jaar laten staan!

 

Niet alles loopt in de soep 

Je eigen voedsel kweken geeft voldoening. Je zelf gekweekt voedsel klaarmaken smaakt lekkerder. En je eigen tafel- en keukenresten opnieuw gebruiken? Dat zal je verrassen! Want restjes weggooien is niet ok. Maar bij gebrek aan inspiratie, gewoonte, bewustzijn wordt dit vaak nog wel gedaan. Uit het oog, uit het hart... Maar niet bij Vlaco! Vlaco stelde receptjes samen om de gebruikelijke overschotjes uit de koelkast en van tafel op een duurzame manier terug op je bord te brengen. We maken deze receptjes voor je klaar en laten je proeven. We brengen je smaakpapillen op kruissnelheid zodat je naar huis gaat met een 'dat smaakt naar meer'-gevoel!

Je vindt Vlaco op het binnenplein van het Kina-huis aan het Sint-Pietersplein - tot dan!

 

Vlaco vzw?

Vlaco timmert al bijna een kwart eeuw aan de weg naar een betere biologische kringloop. We zetten bedrijven en particulieren aan om bewust om te gaan met tuin- en keukenresten. We stoelen onze communicatie op wetenschappelijk onderzoek en delen onze kennis met overheid, particulieren of bedrijven die onze visie en missie delen. Dag in en dag uit zijn onze leden bezig om kwalitatieve compost en digestaat op de markt te zetten die passen in een duurzaam milieuvriendelijk bodemgebruik. Meer informatie over onze activiteiten vind je op www.vlaco.be