Te veel afval? En als je nu eens een workshop volgt...

Restjes over van een maaltijd, maar geen inspiratie om er iets mee te doen. Tuinafval over die je graag wilt hergebruiken in je tuin, maar hoe begin je er aan? Neem deel aan één van deze workshops en doe inspiratie op.

De workshops zijn gratis maar inschrijven is verplicht, het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via communicatie@ivvo.be of op 057/23 08 83.

 

Hoe je tuin omvormen tot een kringlooptuin?

Een kringlooptuin begint bij de aanleg ervan. Toch kunnen enkele goed doordachte ingrepe en een juist beheer een bestaande tuin omvormen tot een kringlooptuin.

Wanneer: dinsdag 7 maart 2017, 20u-22u, Duinenhuis Koksijde (Bettystraat 7, Koksijde)

 

Snoeihoutcreaties

Wilgentenen of ander snoeihout kan je verwerken tot een vlechtwand, takkenwal, zitbank of een levend bouwsel. Tijdens deze workshop ga je samen actief aan de slag op het terrein. We maken creaties die geschikt zijn voor het snoeihout dat voorhanden is.

Wanneer: zaterdag 18 maart 2017, 14u-16u, Muziekcentrum Dranouter (Dikkebusstraat 234, Heuvelland)

 

Grasafval voorkomen en verwerken

Je hoeft geen ervaren tuinman te zijn en je moet geen 'groene vingers' hebben om een gazon te onderhouden. Onze tuinen produceren dan ook tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen. Ook hiervoor hoef je geen grote tuinier te zijn. Tijdens de workshop bespreken we de verschillende mogelijkheden en wisselen we onze eigen ervaringen uit.

Wanneer: dinsdag 18 april 2017, 20u-22u, Duinenhuis Koksijde (Bettystraat 7, Koksijde)

 

Voedselverlies tegengaan - Koken zonder restjes

Jaarlijks wordt in de ganse keten van boer tot bord een paar miljard euro aan voedsel weggegooid. Ook jij kan thuis voedselverspilling vermijden.
De Vlaco-lesgever geeft je tips voor aankopen en bewaren van voeding, hoe je vervaldata interpreteert en maakt een viertal gerechtjes onder de noemer 'Koken zonder restjes'.
Kom ontdekken en proeven hoe de lesgever schil, vocht en loof verwerkt in lekkere gerechtjes. Laat je inspireren om thuis zelf aan de slag te gaan.

Wanneer: maandag 24 april 2017, 19u30-21u30, Dorpszaal Vleteren (Woestendorp 46, Vleteren)

 

Thuiscomposteren

Tijdens de eerste bijeenkomst leer je de knepen van het composteren. Wil je goed kunnen composteren, dan moet je immers enkele vuistregels kennen: wat is composteerbaar, wat is het niet, wat gebeurt er precies tijdens het composteringsproces en welke organismen zijn er actief? Welk systeem is het meest geschikt voor je tuin?

Tijdens de praktijksessie ga je zelf aan de slag. Dankzij de deskundige begeleiding van een ervaren lesgever krijg je het thuiscomposteren onder de knie. Hoe zit een doeltreffende compostbak in elkaar? Hoe belucht je de inhoud van een compostvat? Hoe werk je met bakken? Hoe kun je zelf de kwaliteit van je compost bepalen?

Wanneer: dinsdag 23 mei 2017 (theorie) en dinsdag 30 mei 2017 (praktijk), 19u-22u, Duinenhuis Koksijde (Bettystraat 7, Koksijde)

 

Open Boerderijnamiddag

Tijdens een wandeling in de demotuin van de Palingbeek maakt een Vlaco-lesgever je wegwij in het kringlooptuinieren. De bodeprofessor vertelt je alle geheimen van de bodem en compostgebruik. Daarnaast kom je tips te weten om voedselverliezen tegen te gaan.

Wanneer: zondag 11 juni 2017, vanaf 14u, Bezoekerscentrum De Palingbeek (Vaartstraat 7, Ieper)

 

De workshops zijn gratis maar inschrijven is verplicht, het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via communicatie@ivvo.be of op 057/23 08 83.