Stook Slim

Vuurtje stoken in de tuin? Ga voor het gezonde alternatief!

Afval verbranden in de tuin is geen goed idee. Het is ongezond en slecht voor de luchtkwaliteit. Maar ook het opstoken van snoeihout of plantenresten is meestal verboden. Geen nood: er bestaan gezonde, milieuvriendelijke alternatieven.

De wet is duidelijk: papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel verbranden, is verboden. Op minder dan honderd meter van huizen, bossen, boomgaarden, hagen, heiden en de meeste akkers mag je ook geen tuinafval in openlucht verbranden. In veel steden en gemeenten is de wetgeving nog strenger of geldt zelfs een absoluut verbod. Vuurtjes in openlucht zorgen immers vaak voor overlast, zoals geurhinder en vonken die brand kunnen veroorzaken.

Sorteer en composteer

Voor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplossingen. Goed sorteren en meedoen aan de selectieve inzamelingen is daarom erg belangrijk. Het leeuwendeel van het ingezamelde afval wordt gerecycleerd. We geven materiaal daarmee een nieuw leven. Wat niet meer kan gebruikt worden, verwerkt men in speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgaszuivering en energierecuperatie.

Sorteren is goed, maar preventie is nog beter. Enkele tips om afval te voorkomen:
- Plak een antireclamesticker op je brievenbus en je hebt meteen veel minder oud papier.
- Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en niet elk jaar massa's snoeisel opleveren. Het betekent ook minder onderhoud.
- Veel tuinafval kan je perfect zelf composteren.
- Snoeihout kun je hakselen. De snippers strooi je tussen de planten uit. Zo vermijd je ook onkruid.
- Met dikkere takken leg je snel een mooie takkenwal aan als omheining. Je zorgt bovendien voor een schuilplaats voor kleine huisdieren en dus voor meer biodiversiteit.

Met wat goede wil en fantasie verwerk je al je tuinafval ter plaatse.
Zonder vuur, zonder rook en zonder zogen!

 

Meer info en tips? Surf naar www.stookslim.be.