Startschot 3e Grote Zwerfvuilopruimdag

Vandaag geven we in Westouter (Heuvelland) het startschot voor de zwerfvuilcampagne in de Westhoek. Op 18 maart 2017 vindt de ‘Grote Zwerfvuilopruimdag’ plaats en dit al voor de derde keer! Langs maar liefst 2.400 kilometer wegbermen zal zwerfvuil opgeruimd worden door 150 verenigingen. Zo zal de hele Westhoek en Westkust er weer proper bij liggen en we hopen dat dit zo blijft! Elke vereniging die een traject van zo’n 8 km (ofwel 16 km wegbermen) opruimt ontvangt een vergoeding van 200 euro, dankzij de financiële steun van IVVO en haar gemeenten.

In Mesen organiseren ze een grote schoonmaak al op vrijdag 17 maart 2017. Tijdens de ‘grote zwerfvuilopruimdag’ op zaterdag 18 maart 2017 zijn verenigingen actief in Alveringem, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Koksijde, Lo-Reninge, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne en Vleteren. Het zwerfvuil in De Panne wordt opgeruimd op zaterdag 25 maart 2017 en zondag 26 maart 2017.

Sinds jaar en dag vinden er ook acties plaats waarbij kinderen van de basisscholen zwerfvuil opruimen. In Heuvelland hebben ze er vorig jaar een creatieve activiteit aan gekoppeld. Om het zwerfvuil een halt toe te roepen maakten de leerlingen uit het 3de en 4de leerjaar van Westouter een tekening. Enkele van deze tekeningen werden door een Heuvellandse jury geselecteerd om een sensibiliserende affiche op te maken. Zo zien we het zwerfvuilprobleem vanuit kinderogen.

Het resultaat in de vorm van een spandoek stellen we  vandaag graag voor aan het grote publiek. We hopen dat het spandoek en de zwerfvuilacties omstaanders doen nadenken dat afval in de vuilnisbak hoort. Want zeg nu zelf, een kleine daad voor een groot resultaat.

De leerlingen van het 4e leerjaar werden alvast gebombardeerd tot ‘groentjes’. Hun taak als ‘groentjes’ is om leerlingen en leerkrachten er op te wijzen dat afval in de vuilnisbak hoort en niet op de grond. Een goed voorbeeld voor andere scholen.