Snoeien tegen kanker

Vergroot de hoop met 2.014 m³ taxussnoeisel? Moet kunnen!

Vorig jaar haalden de West-Vlaamse afvalintercommunales 1.265 m³ taxussnoeisel op, goed voor de productie van 1.265 chemotherapieën. Tegelijk leverde dit 63.250 euro op, die rechtstreeks de kankerbestrijding ten goede kwam.

Dit jaar willen we in West-Vlaanderen nog beter doen. De West-Vlaamse afvalintercommunales hebben de lat gelegd op 2.014 m³ snoeisel, een symbolisch getal om te zien of de West-Vlamingen met een mooie opbrengst het jaar 2013 kunnen afsluiten en het nieuwe jaar 2014 kunnen aanvatten. Een haalbare kaart? Waarom niet.

Ook jouw afvalintercommunale IVVO en jouw gemeente nemen deze zomer opnieuw deel aan de actie Vergroot de hoop door op het containerpark taxussnoeisel in te zamelen ten voordele van kankerbestrijding.

Het snoeisel van de taxushaag (Taxus baccata) bevat de kostbare stof baccatine die verwerkt wordt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker. Maar voor 1 kilo baccatine is meer dan 12 ton snoeisel nodig. Dat is een hele hoop.

Help deze hoop te vergroten en breng tussen 15 juni en 31 augustus 2013 jouw taxussnoeisel gratis naar het containerpark van Veurne, Vleteren, Heuvelland (Nieuwkerke), Koksijde, Nieuwpoort, De Panne, Diksmuide, Poperinge of het groenpark van Ieper. Je levert hiermee grondstof die effectief verwerkt wordt tot medicijnen en bovendien wordt per kubieke meter taxussnoeisel 50 euro geschonken aan kankerbestrijding. De afvalintercommunale IVVO en jouw gemeente maken de opbrengst van de taxusinzameling over aan het Kinderkankerfonds.

Het taxussnoeisel moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

Jong snoeisel
Enkel éénjarige scheuten zijn bruikbaar. Takken mogen maximum 30 centimeter lang zijn. Dikke, bruine, houterige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar.

Zuiver snoeisel
Snoeisel dat vervuild is met dorre bladeren, aarde, grind, gras of ander snoeisel is niet bruikbaar en wordt helaas geweigerd.

Je kunt het snoeisel los of in eigen zakken aanbrengen op het containerpark.

Om de actie nog meer in de kijker te zetten, krijgt Vergroot de hoop dit jaar ook de steun van tien 'Taxus-Ambassadeurs'. Hun namen: Kurt Defrancq, Marijn Devalck, Pol Goossen, Sam Gooris, Ivo Mechels, Sergio, Luc Caals, Sven De Ridder, Greet Rouffaer en Lynn Wesenbeek.

Deze actie loopt van 15 juni tot 31 augustus 2013.

Alvast bedankt als ook jouw taxushaag de hoop vergroot.