Kooksessies voedselverspilling

Jaarlijks gooien we in Vlaanderen per inwoner gemiddeld 25 tot 40 kg bruikbaar voedsel weg. En dat terwijl er 1 op 8 mensen wereldwijd honger lijdt. Bovendien betekent voedselverspilling een verkwisting van schaarse grondstoffen, heeft het een negatieve impact op het milieu én kost het afvalbeheer ons handenvol geld. Daarom organiseert IVVO in het najaar enkele kooksessies om voedselverspilling tegen te gaan. Tijdens de infosessies leer je koken met en zonder restjes.

 

Koken met restjes - donderdag 16 oktober 19-22 uur
Duinenhuis, Bettystraat 7, Koksijde

Vlaco-lesgeefster Veerle Maes geeft je tips om de juiste hoeveelheden aan te kopen en hoe je voedsel het best kan bewaren. Verder vestigt ze even de aandacht op de houdbaarheidsdatum van producten. Na de inleiding maakt zij een viertal gerechtjes klaar op basis van restjes. Breng zelf vijf sneedjes oud brood mee en ontdek de mogelijkheden om er een heerlijk hapje mee te maken.

 

Culinaire Sfeermarkt - zaterdag 15 november, vanaf 14 uur

Op zaterdag 15 november tovert Diksmuide de Boterhalle om tot een heuse Culinaire Sfeermarkt waar duurzaamheid, ambachten en lokale producenten centraal staan. Maak er kennis met lekkernijen van bij ons, leuke archiefbeelden en doe mee aan één van de workshops 'koken met en zonder restjes'. Geef je ogen de kost en geniet van sfeervolle animatie voor groot en klein. Brengg zeker en vast ook een bezoekje aan de boerenmarkt die speciaal voor deze gelegenheid in een extra feestelijk kleedje gestoken wordt.

 

Koken zonder restjes - donderdag 20 november 19-22 uur
OC de Galoye, Dikkebusstraat 131, Heuvelland (Loker)

Inge Bams, Vlaco lesgeefster, legt uit hoe je aankopen van voeding best op voorhand plant. Even belangrijk is het bewaren van voedsel en de houdbaarheid ervan. Daarna gaan we aan de slag en maken we een viertal gerechtjes onder de noemer 'koken met restjes'. Kom ontdekken en proeven hoe ze schil, vocht en loof verwerkt in lekkere gerechtjes. Laat je inspireren om thuis zelf aan de slag te gaan.

 

De kookdemonstraties zijn gratis en gebeuren in samenwerking met Vlaco. Vooraf inschrijven voor de demonstraties in Koksijde en Heuvelland is een must want de plaatsen zijn beperkt! Inschrijven kan via compostmeester@ivvo.be of telefonisch op 057/23 08 83.