Kapotte lampen naar het containerpark: doe jij het goed?

Lampen recycleren is zoals diëten of beginnen met sporten: we stranden vaak in goede voornemens. Hoewel de meerderheid van de mensen beseffen dat ze met kapotte lampen (gratis!) terecht kunnen op het containerpark, gooien sommigen hun lampen nog steeds in de glasbol of in de vuilniszak.

WAT IS ER FOUT AAN EEN GLASBOL OF VUILNISBAK?
Met 'lampen' bedoelen we gasontladingslampen (spaarlampen en fluorescentie-buislampen, de zogenaamde tl-lampen). Die bevatten een kleine hoeveelheid kwik en zijn dus Klein Gevaarlijk Afval (KGA). Gooi ze niet bij het restafval of in de glasbol: ze mogen niet breken, anders ontsnappen de kwikdampen. Toch hebben kapotte lampen nog een toekomst: er zitten ook herbruikbare stoffen in zoals glas, fluorescentiepoeder en metaal. De niet herbruikbare stoffen worden op een milieuvriendelijke manier verwijderd uit onze leefomgeving.

JE MAG ER OOK MEE NAAR DE WINKEL.
Niet iedereen is zeker of ze met kapotte lampen ook terecht kunnen in de winkel waar ze een nieuwe lamp kopen. Nochtans is er geen twijfel mogelijk. Meer zelfs: net zoals in het containerpark is dat gratis.

WIST JE ...
... dat de Belgen goeie recycleerders zijn? Onderzoek van Recupel toont aan dat zowat 3 op 4 effectief zijn oude lampen naar het containerpark brengt.
... dat ouderen minder in de fout gaan dan jongeren? Hoe ouder, hoe beter men zijn lampen recycleert (in het containerpark) en hoe minder men lampen foutief dumpt (in de glasbak). 1 op 10 jongeren daarentegen denkt nog dat oude lampen in de glasbak horen.

Op zoek naar een inzamelpunt in je buurt (containerpark of winkel)? Kijk op watmetmijnlamp.be.