Juni Compostmaand 2012

In zo'n 100 Vlaamse gemeenten maken de compostmeesters zich op voor de negende ‘Juni Compostmaand’. Samen met de gemeente en intercommunales organiseren ze demonstraties, workshops, tentoonstellingen, opentuindagen, fietstochten en andere activiteiten waarbij dit jaar het thema compostgebruik centraal staat.

Kringlooptuinieren raakt dankzij de gezamenlijke inspanningen van compostmeesters, gemeenten, intercommunales, OVAM en VLACO steeds meer ingeburgerd. Dit jaar ligt het accent op compostgebruik, zowel van thuiscompost als van professionele compost.

Compost geeft je tuin een vitaminekuur
Compost ontstaat uit allerlei tuinresten: snoeihout, plantenstengels, bladeren, kortom uit plantaardig materiaal. Ook keukenresten van plantaardige oorsprong kunnen tot compost worden omgezet.

En wat meer is, composteren is een natuurlijk proces waaraan in jouw tuin of in de grote compostinstallaties triljoenen organismen en nuttige bacteriën meewerken. Je zorgt enkel voor de optimale omstandigheden.

Compost heeft nog tal van andere voordelen: hij voedt het bodemleven, bevat langzaam werkende voedingsstoffen, houdt water beter vast, brengt de zuurgraad van de bodem tot een optimale waarde, verbetert de bodemstructuur en beschermt de planten tegen parasieten. Ook in de moestuin bewijst compost zijn waarde. Bovendien onderdrukt een mulchlaag van compost de onkruidgroei. Fijne gezeefde compost op het gazon gespreid tast de verstikkende viltlaag aan, zodat het gazon weer opleeft.

Omdat compost voornamelijk uit stabiele humus bestaat, heeft het een jarenlang effect.

Zelfgemaakte compost of professionele compost?
De keuze is aan jou. Thuiscomposteren is echt niet moeilijk. In elke gemeente kan je beroep doen op compostmeesters die alle kneepjes kennen en je graag helpen om van je eigen tuin- en keukenresten compost te maken.

Je kan ook kiezen voor professionele Vlaco-compost die gemaakt is van lokaal groen- of gft-afval. Vlaco-compost is gegarandeerd vrij van ziektekiemen en onkruidzaden.

In de IVVO-regio kan je compost halen met een aanhangwagen op onderstaande adressen:
GFT-composteringsinstallatie Ieper, Bargiestraat 6
Containerpark Veurne, Albert I-laan 36
Containerpark Poperinge, Vlaanderenlaan 16
Kostprijs: 7 euro voor aanhangwagen enkele as en 14 euro voor aanhangwagen dubbele as.

Wie zelf zakken meebrengt kan voor 1 euro per zak compost scheppen op:
Containerpark Ieper, Pilkemseweg 107
Groenpark Ieper, Bargiestraat 8
Containerpark Veurne, Albert I-laan 36
Containerpark Nieuwkerke (Heuvelland), Heirweg 24
Containerpark Vleteren, Elzendamme 5 B
Containerpark Poperinge, Vlaanderenlaan 16

Juni Compostmaand agenda
Duizenden compostmeesters nodigen je uit voor een demonstratie tijdens ‘Juni Compostmaand’. Hun activiteiten vind je terug in de activiteitenkalender op www.junicompostmaand.be.

Meer kringlooptuinieren, minder tuinresten
In de kringlooptuin ontdek je hoe je tuinafval kunt voorkomen en hoe je allerlei tuinresten nuttig en creatief in de tuin kunt gebruiken.

Wie deze kringlooptechnieken in zijn tuin toepast, tuiniert duurzaam en draagt zorg voor zijn tuin, dat stukje natuur dat je is toevertrouwd. Meer kringlooptechnieken vind je op www.junicompostmaand.be.