Bebat - gemeenten strijden voor ecologisch speelplein

Na de succesvolle eerste speelpleinwedstrijd vorig jaar daagt Bebat dit voorjaar opnieuw 2 provincies uit: West-Vlaanderen en Henegouwen. Van 1 tot 31 mei binden niet minder dan 44 West-Vlaamse gemeenten met elkaar de strijd aan. De inzet? Een origineel en milieuvriendelijk speelplein. De gemeente die het hoogste aantal gebruikte batterijen, zaklampen en accupacks inzamelt en naar een inzamelpunt van Bebat brengt, wint een uniek speelplein.

Gebruikte batterijen inzamelen = kans maken op een ecologisch speelplein

Dit voorjaar lanceert Bebat voor de tweede keer haar grote speelpleinwedstrijd en daagt ze de gemeenten van de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen uit. In West-Vlaanderen hebben maar liefst 44 gemeenten, goed voor 69%, de uitdaging aanvaard!

Van 1 tot 31 mei dienen de inwoners van de 44 deelnemende West-Vlaamse gemeenten zoveel mogelijk gebruikte batterijen en zaklampen in te zamelen. De gemeente die het meeste aantal kilo's weet in te zamelen, wint een speelplein op maat, uitsluitend gemaakt met recycleerbare materialen.

Het totale aantal kilogram gebruikte batterijen, zaklampen, en accupacks zal worden berekend in functie van het aantal inwoners van de gemeente. Op die manier maakt elke gemeente evenveel kans om te winnen, ongeacht de grootte van de gemeente!

De gemeenten uit IVVO-regio die de uitdaging aangaan, zijn: De Panne, Heuvelland, Ieper, Koksijde, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge en Vleteren.

Een ludieke actie om het milieu te beschermen

Batterijen vind je tegenwoordig overal in huis, vaak zonder dat we beseffen dat ze er zijn. De voorbije jaren is het aantal elektronische toestellen dat we dagelijks gebruiken immers sterk gestegen. En het merendeel van die toestellen werkt op batterijen: smartphones, draagbare muziekspelers, tablets, zaklampen, dvd-spelers, ... Een Belgisch gezin heeft gemiddeld een slordige 115 batterijen in huis, waarvan er door de band zowat 17 niet meer gebruikt worden.

Meer info: www.bebat.be/een-speelplein-voor-uw-dorp

 

Over de vzw BEBAT
Bebat vzw is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen, en zorgt er dusdanig voor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen en zaklampen een nieuw leven en behoort tot de wereldtop wat betreft de inzameling van batterijen. In onze meer dan 24.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen en zaklampen gratis worden gedeponeerd. Bebat vzw staat in voor de ophaling, sortering en recyclage ervan. In 2013 zamelde Bebat een record aantal kg batterijen in. Bovendien toont een huisvuilanalyse van 5.000 vuilniszakken aan dat 1.000 kg huisvuil gemiddeld slechts 1 batterij bevat, waarmee Bebat een inzameleffici├źntie van 87% behaalt.