30 dagen voedselwinst

'30 dagen voedselwinst' daagt je uit om het voedsel dat je in huis haalt ook daadwerkelijk op te eten. Lijkt simpel? Toch is het dat niet altijd!

Elke Vlaamse consument verspilt gemiddeld tussen de 18 en 26 kilo voedsel per jaar! Daarom helpt de campagne '30 dagen voedselwinst' met tips en tricks om je koo(p)(k)gedrag beter te kunnen inschatten, te koken met restjes en te experimenteren met klassieke en minder voor de hand liggende bewaartechnieken. Wie deelneemt, gaat met zichzelf en de andere deelnemers de strijd aan om telkens beter te worden in het winnen van voedsel. In de loop van de maand krijg je zicht op de berg voedsel die we in Vlaanderen met z'n allen weten te winnen!

Deze uitdaging van de Vlaamse overheid loopt in november 2015. Doe mee op www.30dagen.be/voedselwinst en win een mooie prijs!

Als test organiseerde IVVO dit voorjaar al een foodbattle met de kringloopkrachten/compostmeesters. Het resultaat was dat een gezin zo'n 27 kg per jaar aan voedsel weggooit. Door slimmer te shoppen, te koken en eventuele restjes te verwerken kan je jaarlijks drie huisvuilzakken uitsparen! Tel daarbij de kostprijs van het weggegooid eten en zo bespaar je algauw zo'n 70 euro uit.

De top 3 van voedselverlies:
-
Brood en diverse graanproducten
- Groenten en fruit
- Gemengde etensresten

De deelnemers hadden nog volgende boodschap: 'een foodbattle maakt je bewust van hetgeen je weggooit. Neem daarom zeker deel aan een foodbattle en verspil minder voedsel!'